Brazilka Catharina se rozhodla studovat v České republice. Čím ji tak okouzlila?

Brazilka Catharina se rozhodla studovat v České republice. Čím ji tak okouzlila?

Catharina pochází z města Goiania ve středozápadě Brazílie, čtyři roky už ale žije v Praze. Během studia si naše hlavní město natolik zamilovala, že se tu rozhodla zůstat. Stesk po brazilské kultuře zahání třeba pomáháním s organizací filmového festivalu Kino Brasil. Co jí v Čechách zaskočilo, v čem se Brazilci od Čechů odlišují a co jí tady chybí?

Proč sis vybrala pro své studium právě Česko?

Přišla jsem do České republiky kvůli svému muži, ale zůstala jsem kvůli této zemi. Praha je kosmopolitní a přívětivé město, mísí se tu všechny kultury, které vytváří nádhernou mozaiku. Udivuje mě, jak pluralitní a různorodé toto město je.

Jaké jsou rozdíly mezi výukou na české a brazilské vysoké škole?

Všimla jsem si, že v České republice mají studenti více svobody určit si, jakým tempem budou studovat. Myslím si, že je to oproti brazilským univerzitám velká výhoda, jelikož zde studenti nejsou zcela vázáni neměnným způsobem učení. Na druhou stranu vztahy s vyučujícími jsou v Brazílii trochu méně formální, což studenty a vyučující sbližuje.

Zažila jsi během svého pobytu něco, co tě zaskočilo?

Brazilci mluví velmi nahlas a používají hodně gest, zatímco Češi jsou tišší a diskrétnější. V Brazílii máme tendenci všechny objímat, dokonce i lidi, které jsme právě potkali, zatímco Češi si ze začátku udržují větší odstup. Brazilci jsou velmi temperamentní a myslím, že to bylo to nejtěžší, na co jsem si v České republice zvykala.

Pochytila jsi nějaká česká slovíčka? Jaká?

Nadávky, ale ty nebudu raději zmiňovat, a pak také věty nutné pro přežití: Jedno pivo, prosím! Nerozumím česky! Mluvte prosím pomalu, jsem cizinka!

Zajímá tě více brazilská kultura? Tak vyraz ve dnech 3. a 6. listopadu na festival Kino Brasil – karneval brazilských filmů. Uvidíš desítku celovečerních filmů, výběr z děl brazilské kinematografie se zaměřením na současnost, nebude chybět ani současná dokumentární a animovaná tvorba. Těš se i na brazilskou hudbu, tanec a občerstvení v rámci doprovodného programu.

Chutná ti česká kuchyně? Jaké české jídlo máš nejradši?

Těžká otázka, vzhledem k tomu, že jsem veganka. Na druhou stranu jsem začala být vegankou v této zemi a líbí se mi, jak je Praha k veganům „přátelská“ . Možná to může znít překvapivě, ale je mnohem jednodušší být veganem tady než v Brazílii. Opravdu ale miluji veganskou verzi svíčkové.

V čem jsou Češi Brazilcům podobní a jak jsou naopak odlišní?

Řekla bych, že temperament, hlasitost mluvy na veřejnosti a objímání jsou ty největší rozdíly. Z vlastní zkušenosti také mohu říct, že dynamika vztahů v rodině je docela rozdílná: brazilské rodiny zasahují trochu více do vztahů svých dětí, což ale není myšleno špatně a do latinskoamerické kultury to patří. Češi jsou také trochu disciplinovanější než Brazilci. My máme tendenci najít způsoby, jak obejít skoro cokoli, zatímco Češi, alespoň z mé zkušenosti, obvykle dodržují pravidla. Na druhou stranu jsou jak Češi, tak Brazilci veselí a rádi slavíme.

V jakých situacích vnímáš kulturní rozdíly nejvíce?

Určitě ve vztazích a mezilidských interakcích.

Foto: Studenta

Co ti v Čechách chybí?

Brazilské jídlo! Brazilské ovoce pequi a kukuřičný ,,knedlík" pamonha, prosím!

Dokážeš si představit, že bys žila v Praze natrvalo?

Dokážu. Právě jsem dokončila studia a teď tu pracuji. Provdala jsem se za českého muže a nedokážu si vlastně představit, že bych se vrátila zpět do Brazílie. Ráda bych své děti vychovávala v této zemi.

Poraď Čechům, kteří plánují jet do Brazílie. Jaká místa by neměli rozhodně minout?

Wow, Brazílie je obrovská, a tak by si lidé měli vybrat, co přesně chtějí vidět. Každá z pěti brazilských oblastí se zcela odlišuje přízvukem, jídlem, kulturou i hudbou. Pokud by chtěli vidět pláže, určitě bych doporučila něco na severovýchodě: Jericoacoara, Guarajuba, Costa do Sauipe. Jestli by radši poznali historii, pak nesmí minout historická města jako Salvador nebo Ouro Preto. V případě, že by chtěli zažít brazilský noční a městský život, pak São Paulo a Rio jsou nutnými destinacemi. A jestli by chtěl raději prozkoumat přírodu, doporučila bych zůstat v Amazonii nebo Pantanalu. Ve středozápadní Brazílii jsou krásné vodopády a místa na túry.

Pokud se Češi do Brazílie v nejbližší době nedostanou, mohou vyrazit na festival Kino Brasil a dozvědět se i tak něco o její kultuře. Můžeš nám tento projekt představit? Jak se na jeho organizaci podílíš ty?

Ano, to je pravda! Filmový festival Kino Brasil je jedinečnou příležitostí vidět současné brazilské filmy v České republice a vidět tak Brazílii jinak, než jak se na ni Češi obvykle dívají. Řekla bych v mnohém reálnějším světle. Festival se koná od 3. do 6. listopadu v pražském kině Bio Oko a je doplněn několika doprovodnými akcemi jako třeba výstava, workshop tance forró a koncert. A pro ty, kteří nejsou z Prahy, ti mohou přijít se podívat na brazilské filmy do Plzně (11. listopadu, Měšťanská beseda), Ostravy (12. listopadu, Minikino) nebo do Olomouce (13. listopadu, Metropol). A jaká je moje role? Asi mohu říct, že jsem dobrovolník a fanoušek projektu.

Text: Kristýna Dolejšová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější